OBECNÁ PRAVIDLA

  • Před odchodem z domu doporučujeme vypnout veškeré spotřebiče z tzv. stand-by režimu (např. vypnutí přes dálkový ovládač). Při odjezdu na delší dobu je vhodné vypnout spotřebiče rovnou ze sítě. Jedná se např. o DVD rekordér, set top boxy, TV, hifi věže, notebooky ale i nabíječky na mobilní telefony či baterie
  • Kapající kohoutek může způsobit navýšení spotřeby vody až o 50.000 litrů ročně. Při poruše splachovadla to může být navýšení až o 20.000 listrů

Pračka

  • Běžně zašpiněné prádlo je vhodné a postačující práv při teplotě 40°C. Obvykle není nutná ano vyvářka či předpírka.
  • Praní při plném vytížení pračky je efektivnější jak z hlediska času, tak spotřeby energie a vody
  • Zkontrolujte si správné umístění pračky. Při nerovné podlaze se doba odstřeďování výrazně prodlužuje, což má za následek vyšší spotřebu energie a kratší životnost pračky

Myčka

  • Abyste předešli nasychání zbytků jídel na nádobí a tudíž i vyšší spotřebě prášku a energie, je třeba dveře myčky vždy řádně dovřít.
  • Používejte myčku pouze v případě, že je již zcela naplněná.
  • Není–li to nezbytné, vyhýbejte se použití předmývacího programu.

Lednice

  • Umístěte ledničku na chladnější místo mimo tepelné zdroje. Pokud ji totiž něco zahřívá, musí zvýšit výkon a tudíž i spotřebu energie. Teplota okolí chladničky by však neměla být nižší jak 16°C
  • Nedávejte do lednice teplé pokrmy a ukládejte je až po vychladnutí.
  • Pravidelně odmrazujte vaši lednici. Námraza vyšší jak 3 mm, zvyšuje spotřebu elektrické energie až o 75%
  • Pro běžný provoz lednice stačí teplota +5°C. Při jejím snížení na +3°C se již spotřeba energie zvyšuje o 15%
  • Pultové mrazničky spotřebují díky svému tvaru až o 15% méně energie než skříňové stejného obsahu.
  • Je zcela postačující, aby teplota v mrazáku byla udržována na -18°C.

Sporáky

  • Při výběru nového spotřebiče uvažujte minimálně o sklokeramické desce, v ideálním případě o indukční varné desce
  • Používání pokliček a volba vhodného nádobí, jež odpovídá velikosti plotének značně šetří energii
  • Používáním tlakového hrnce ušetříte až 40% energie a 30% vašeho času
  • Ohřívejte pouze takové množství porcí, které spotřebujete.
  • V průběhu pečení neotvírejte zbytečně troubu a využívejte raději možnost její osvětlení a náhledu přes sklo. Teplota v troubě při otevření rapidně klesá.